ASSALAMMUALAIKUM W.B.T
CENCALUK MELAKA
cencaluk yang belum siap
cencaluk sudah siap dan sedia untuk menjamu selera !
MAKANAN TRADISIONAL (BELACAN)
makanan tradisional Melaka yang kedua adalah Belacan di buat melalui pengalaman para nelayan yang pada mulanya hanya sekadar menjadikannya sebagai makanan tambahan. Oleh kerana sambutan yang menggalakan dan perisa yaang di minati, setiap kali datang musim, udang diperam untuk dijadikan belacan. belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang di mampatkan dan tahan lama. ia merupakan bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat untuk di makan . Ramuan dan Bahan yang di gunakan ialah kebanyakkan proses membuat belacan ini hanya di jalankan secara kecil-kecilan dan ia boleh dilakukan di rumah . belacan dibuat daripada udang kecil. Gred yang pertama adalah dibuat daripada udang putih, dan berwarna putih .Gred yang kedua pula ialah ia dibuat daaripada udang kecil yang bercampur dengan ikan bilis, dan ia adalah berwarna gelap. Belacan Gred ketiga pula ia dibuat daripada pelbagai jenis ikan kecil dan berwarna hitam. Selain itu juga, udang geragau atau kara turut di gunakan juga untuk menghasilkan belacan. kebanyakkan belaacan di buat daripada udang . Selebihnya atau 10 peratus lagi di gaul dengan garam . Ia penting kerana garam merupakan bahan adunan yang baik . Lebih-lebih lagi apabila proses pengeringan di lakukan . Sekiranya udang terkurang, belacan tidak terhasil dengan baik . Ia cepat busuk kerana berlaku pengurangan protein.
belacan yang sudah di proses dan di packing !
inilah hasilnya sambal belaacan yang meletop !
cencaluk nyh kalu masak sayur masak lemak letak cencaluk nyh sedap kan ..
ReplyDeleteyee , memang sedap !
ReplyDelete